Rezultate anchetă aspecte procedurale din activitatea Consiliului Director

În urma unei sesizări din partea Centrului Local Axente Sever Alba Iulia, Comisia de Etică a verificat unele aspecte procedurale din activitatea Consiliului Director (sesizarea e publicată cu acordul Centrului Local)

Comisia de anchetă în acest caz a fost formată din membrii Comisiei Permanente: Horațiu Hanganu, Sidor Costinași, Cristian Moldovan. Al patrulea membru al Comisiei Permanente, Andrei Avram, nu a participat la niciunul din aspectele anchetei, fiind în conflict de interese.

În urma anchetei, Comisia de Etică a decis că nu se impune propunerea, respectiv aplicarea de sancțiuni individuale cu privire la această sesizare.

Se poate observa că reglementarea formală, statutară și regulamentară este sumară, stabilind regulile generale, cîteva principii și atribuții generale în sarcina Consiliului Director și a Echipei Executive cu privire la pregătirea și desfășurarea Adunării Generale.

Bunele practici, neconsacrate statutar (deci informale) sunt mult mai bogate, consistente, au fost create, implementate și utilizate în vederea complinirii lipsurilor reglementărilor și, mai ales, a respectării unor principii esențiale ale activității cercetășești. Aceste principii – mai multe și mai complexe decât cele cuprinse în art. 3) al Statutului ONCR se referă la: transparență decizională, implicarea tuturor membrilor organizației în actul deliberativ (dezbateri) și decizional (adoptarea de hotărâri), votul democratic, în deplină cunoștință de cauză și profund motivate – vis a vis de criticile aduse modului de pregătire a Adunării Generale – și respectiv utilizarea corectă, judicioasă (așa cum prevede Legea cercetașului, art. 5, pct. 5) din Statutul ONCR – cercetașul este econom și cumpătat) a resurselor organizației – vis a vis de criticile privind Edu Hub.

Comisia de Etică sesizează Consiliul Director și Echipa Executivă cu privire la importanța respectării principiilor enunțate mai sus, astfel încât să se asigure efectiv, real, accesul tuturor membrilor organizației la informații, la timp (pentru a da posibilitatea de dezbatere în structurile locale), complet și integral, astfel încât hotărârile ce sunt adoptate de Adunarea Generală să reflecte voința membrilor organizației, să fie legale, oportune și orientate spre progresul general al organizației.

Comisia de Etică consideră de asemenea că se impune – eventual chiar în baza acestui raport – supunerea spre aprobarea următoarei Adunări Generale a formării unei echipe tehnice care să revizuiască și completeze Statutul și Regulamentul ONCR cu documentele și tehnicile din sfera bunelor practici, care sunt folosite dar nu formalizate, astfel încât, cadrul legislativ intern al organizației să fie coerent, modern, flexibil și să răspundă nevoilor reale ale tuturor structurilor (decizionale, executive, etc).

Decizia nr. 7 a Comisiei de Etică se poate citi integral aici.