În urma unei sesizări venite din partea Consiliul Director cu privire la verificarea legalității și a caracterului statutar cu privire la utilizarea armelor de foc și / sau a replicilor lor de orice formă în activități cercetășești, Comisia de Etică a adoptat următoarea poziție:
Statutul și Regulamentul ONCR nu au prevederi care să interzică jocurile de simulare de război / lupte sau care să interzică contactul cu arme sau utilizarea unor arme în activități cercetășești, fie că e vorba de arme de foc reale, fie că e vorba de replici, în limitele legii.
Armele de foc pot fi deținute și purtate doar de adulți, în limita legii, care este destul de strictă în România. Totuși, ținerea în mână a unor arme de foc descărcate în prezența unor persoane autorizate, în cadrul unor evenimente formale (cum sunt, spre exemplu, zilele porților deschise la unități militare), nu este o încălcare a legii, chiar dacă cei care țin / pozează cu armele sunt minori.
În altă ordine de idei, există un angajament mondial și, implicit, național, al cercetășiei față de pace și dialogul pentru pace. Unii cercetași, dar și membri ai publicului, ar putea să privească legitim activitățile cu arme de foc sau cu replici ale acestora drept o încălcare a acestui angajament.
Decizia cu privire la oportunitatea organizării de activități cu arme de foc reale sau replici ale acestora (inclusiv practicarea de airsoft sau de paintball) nu ține de regulamentul existent, nici de etică, ci de ce considerăm noi, ca Organizație, că este potrivit și în concordanță cu valorile noastre. Argumente autentice se pot oferi pentru ambele perspective. Având în vedere că avem astfel de activități în mai multe Centre Locale la nivel de ONCR, sunt Centre Locale care le consideră potrivite, și, având în vedere sesizarea pe care am primit-o pentru clarificarea acestui aspect, există persoane și structuri care consideră că, dimpotrivă, nu sunt potrivite. În acest sens, singura care poate da un răspuns definitiv asupra oportunității organizării unor astfel de activități, în limitele legii, este Adunarea Generală.
Până la ridicarea de către o structură a ONCR a acestui subiect în Adunarea Generală, reamintim Centrelor Locale că toate activitățile pe care le organizăm în cadrul programului cercetășesc trebuie să aibă un obiectiv educativ, și că inspirați din angajamentul pe care îl avem pentru pace și dialog pentru pace, toate activitățile care pot fi asimilate confruntărilor armate cu orice fel de arme (airsoft, paintball) trebuie puse în contextul corect pentru participanți.
De asemenea, recomandăm tuturor Centrelor Locale care organizează astfel de evenimente să facă eforturi pentru a pune în context imaginile și mesajele pe care le publică de la activități atât către părinți cât și către publicul larg, în așa fel încât să reiasă clar intenția activității și obiectivele ei educative.
Spre exemplu, pozele de la un eveniment al Jandarmeriei în care cercetașii află mai multe despre echipamentul din dotare ar putea fi însoțite de un text care să explice că cercetașii au învățat mai multe despre o instituție care ne ține în siguranță, despre mecanismele pe care le folosește pentru de-escalarea conflictelor și despre armele / uneltele pe care le folosesc jandarmii în exercitarea meseriei lor.
Recomandăm Consiliului Director, prin Echipa de Comunicare, să propună un set de linii directoare pentru comunicarea acestui tip de activitate la care Centrele Locale să se raporteze.